• Duyma kalitesi yaşam kalitenizdir.

     

    Adres:Şems-i Tebrizi Mah. Şeref Şirin Sok. Çeşmeli Çarşı No:9/59 Karatay/KONYA

    Telefon:0 332 353 30 00

    E-posta:murat@duynet.net

    Slide Image
     
  •  

    Adres:Şems-i Tebrizi Mah. Şeref Şirin Sok. Çeşmeli Çarşı No:9/59 Karatay/KONYA

    Telefon:0 332 353 30 00

    E-posta:murat@duynet.net

    Slide Image
     
  •  

    Adres:Şems-i Tebrizi Mah. Şeref Şirin Sok. Çeşmeli Çarşı No:9/59 Karatay/KONYA

    Telefon:0 332 353 30 00

    E-posta:murat@duynet.net

    Slide Image
     
  • İyi duymak hayata bağlar...

     

    Adres:Şems-i Tebrizi Mah. Şeref Şirin Sok. Çeşmeli Çarşı No:9/59 Karatay/KONYA

    Telefon:0 332 353 30 00

    E-posta:murat@duynet.net

    Slide Image
     
 

Sıkça Sorulan Sorular

 

İşitme sorunu nasıl oluşur?

Cevap   : İşitme sorununa neden olan faktörler faklıdır. Örneğin; Yaşam tarzı, genetik durum, ateşli hastalıklar, ilaçlar, vücudun doğal yaşlanması, gibi durumlar işitme kaybına neden olabilir.

Her insanda işitme kaybı oluşur mu?

Cevap: İnsanların en az %50 sinde işitme kaybı oluşur. Ancak dereceleri ve zamanı faklıdır.

İşitme cihazları kulağıma zarar verir mi?

İşitme kaybınıza uygun seçilen ve normlar dahilinde üretilen işitme cihazı kulağınıza hiçbir şekilde zarar vermez. Profesyonel bir merkez tarafından uygulanan cihazlar duyma ve anlama yetinizin ömrünü uzatır. Bunun dışında rastgele kullanılan cihazlar duyma ve anlama yetinizin bozulmasına neden olabilir.

İşitme cihazı ömür boyu mu kullanılır?

Hastalığa bağlı olarak sürekli kullanma zorunluluğu vardır, gözlükte olduğu gibi.

En iyi işitme cihazları hangileridir?

Cevap: En fazla fayda aldığınız işitme cihazı en iyi cihazdır. İşitme sorununuza sadece işitme cihazı yetmez, aynı zamanda iyi hizmet almanız da gerekir. İşitme cihazıyla beraber iyi uyarlama, ayarlama, kalıp ve bilgi verildiğinde en iyi faydayı sağlayabilirsiniz. Ancak verilen cihazın da uluslar arası normlarda üretilmiş olması gerekir. Basit işitme cihazları fayda yerine geri kalan sinir hücrelerini yok edebileceğini ve var olan anlama yetisini tahrip edebileceğini belirtmemiz gerekir.

İşitme cihazına ne kadar sürede alışabilirim?

İşitme cihazları en modern teknolojilerle üretildiğinden adaptasyon süresini azalmaktadır. Beynin alışma süresi 8-12 haftadır. Bu zaman zarfında kullanıcı işitme cihazına adaptasyon sağlar.

Duyma sorunum var mı?

Cevap: Bunun belirli belirtiler var.  Örneğin; Konuşanın sürekli düşük sesle konuştuğundan şikayetçi iseniz, Sürekli cümle tekrarı istiyorsanız, TV’nizi sürekli yüksek sesle kullanıyorsanız, Birisini dinlerken dudak konuşmasına ihtiyaç duyuyorsanız, Başkası sizin yüksek sesle sürekli konuştuğunuzu söylüyorsa, vb. durumlar yaşıyorsanız Lütfen en kısa zamanda işitme testinizi yaptırınız.

Cihazım ötme yapar mı?

Feedback: işitme cihazından çıkan bazı sesler Feedback olarak tanımlanabilir. Bazı sesler tolere edilebilirken bazıları ise tolere edilemez.

Normal olan Ötmeler: Cihaz açıldığında,Kulağa takıldığında,Elinizi kulağınızın üstüne yaklaştırdığınızda, Başınızı örttüğünüzde, Başınızı yastığa koyduğunuzda, Başka bir şahsı kucakladığınızda, Yakın temastan oluşan veya harici müdahaleden kaynaklanan ötmeler, geçici sorunlardır. Bu tür sorunları normal kabul etmek gerekir.

 Normal olmayan Ötmeler: Yemek yediğinizde, Çiklet çiğnediğinizde, Kafa hareketlerinde, Sağa ve sola dönerken, Eğilirken-kalkarken.

Bu gibi durumlarda eğer ötme varsa mutlaka giderilmelidir. Çünkü bunlar harici müdahaleye bağlı olmayan tamamen teknik sorunlardır. Aynı zamanda bu tür ötmeler cihazın randımanını düşürmektedir.

Duyma yetimi nasıl korurum ?

Duyma yetisi üzerinde etki yapan çevre faktörlerinin yanı sıra, sağlık açısından da dikkat etmeniz gereken konular vardır.Diğer organlarınızı koruduğunuz gibi kulaklarınızı da korumanız gerekir. Örneğin gürültülü ortamda bulunuyorsanız gürültü tıkaçları kullanmanız gerekir.85 dB’in üzerinde gürültü olan yerlere girmekten sakınmanız gerekir. Eğer çalıştığınız iş ortamının gürültüsü 85dB ‘in üzerinde ise gürültü tıkacı kullanmadan asla çalışmayınız.Gürültü mağduru olmayınız zira gürültü kalıcı işitme kaybına neden olmaktadır.

İşitme cihazına alışmak

İşitme cihazına alışmak süreç gerektirir.Halk arasında yaygın olan ‘işitme cihazı bağımlılık yapar’ veya ‘kaybı artırır’ sözünde hiçbir doğruluk payı yoktur. Bugün dünyada milyonlarca insan işitme cihazı kullanmakta ve bundan faydalanmaktadır.Genelde medikal tedavinin bittiği noktadan itibaren işitme cihazı kullanılır. Ancak işitme cihazı kullanıldığında bazı kurallara dikkat edilmesi gerekir.

Bünyeden bünyeye değişmekle birlikte ilk defa işitme cihazı kullanan hastalar;

1.hafta günde 2 saat sakin ortamda

2.Hafta günde 4 saat sakin ortamda

3.Hafta günde 8 saat sakin ortamda

4.Hafta günde 12 saat; 8 saati sakin ortamda 4 saati dışarıda

5.Hafta tam gün serbest.

Genelde işitme cihazına  alışma dönemi 8-12 hafta sürmektedir. Bu dönemde önemli olan dışardan gelen seslere alışmak seslere intibak etmek ve yönlerini belirlemektir. Bu müddetin bitiminden sonra kelimelerin algılanması ve gelen seslere alışma dönemi başlar.İşitme Cihazı takıldıktan sonra genelde 3-10 dB arasında iyileşme görünür.İşitme Cihazı takan hastalar mutlaka işitme cihazlarını tam gün kullanmalı kesinlikle ara sıra kullanmaktan kaçınmalıdır.Çünkü arada bir işitme cihazı kullanan insanlar yeterince işitme cihazından fayda görmez ve işitme kayıpları devam eder.

 Erken kullan faydasını gör

Diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tedavi her zaman iyi sonuç verir, geciken tedavi ise çoğu zaman iyi sonuç doğurmaz. İşitme cihazını geç kullanmanın pek çok sakıncası bulunmaktadır. Bunların başında; Psikolojik ve sosyal sorunlar gelmektedir. Gecikmeden dolayı düzgün konuşmayan, insanlardan kaçan, asabileşen milyonlarca insan vardır. Sizde bu kitleye katılmak istemiyorsanız, hayattan zevk almak için işitme cihazınızı zamanında kullanın.

İşitme cihazına ihtiyacım var mı?

14 yaşından itibaren herkeste işitme kaybı başlayabilir. Ancak normal seviye altında kalan ile kalmayanı ayırmak gerekmektedir. Tüm frekanslarda eğer işitme kaybınız 30 dB den düşük ise, işitmeniz normal seviyededir. Eğer bir kısım frekanslarda veya tüm frekanslara işitmeniz 30 dB den yüksek ise, işitme kaybınız var demektir. 

İşitme cihazına ihtiyacınızın olup olmadığını KBB doktorunuz veya işitme merkezlerindeki işitme sağlık uzmanları bu konuda sizlere yardımcı olacaklardır.

Eğer işitme testi neticesinde, işitme kaybı tespit edilirse, hiç zaman kaybetmeden, işitme cihazını kullanmaya başlayınız. İşitme cihazını kullanmayı ihmal ederseniz, var olan işitmenizi de zaman içinde yitirebilirsiniz. İleriki aşamada anlama sorunu, asabileşme, konuşma bozukluğu ve neticede depresyon ve buna bağlı bazı mide rahatsızlıklarına yakalanabilirsiniz.